Jarosław Lira
ARTYKUŁ

(Polski) PDF

STRESZCZENIE

Opłacalność produkcji żywca wieprzowego można powiązać z analizą relacji cenowych żywca wieprzowego w stosunku do cen zbóż i pasz czy prosiąt. W artykule przedstawiono wykorzystanie modelowania ekonometrycznego do oszacowania opłacalności produkcji wieprzowiny w oparciu o graniczne relacje cenowe: trzody chlewnej do kukurydzy lub świń do prosiąt. Gdy relacje przekraczają pewien poziom na korzyść cen trzody chlewnej, obserwuje się rosnącą opłacalność produkcji żywca wieprzowego. Krótkoterminowe prognozy cen produktów rolnych pomagają oszacować opłacalność produkcji. Pozwala to rolnikom na podejmowanie racjonalnych decyzji dotyczących wielkości chowu trzody chlewnej.

SŁOWA KLUCZOWE

ceny produktów rolnych, ceny żywności, prognozowanie cen, gospodarka żywnościowa, mięso wieprzowe

BIBLIOGRAFIA

„Biuletyn Statystyczny” z lat 1990—2009, GUS, Warszawa

Kisiel R. (2001), Zastosowanie wybranych metod rachunku ekonomicznego w optymalizacji produkcji rolniczej, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn

Lira J., Kurzawa I. (2002), Krótkoterminowe prognozy cen produktów rolnych jako przesłanka planowania produkcji. Zróżnicowanie regionalne gospodarki żywnościowej w Polsce w procesie integracji z Unią Europejską, red. W. Poczta i F. Wysoki, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu

Lira J., Witczak A. (2007), Krótkoterminowe prognozy cen produktów rolnych, „Wiadomości Statystyczne”, nr 1

Małkowski J., Zawadzka D. (1995), Wahania produkcji trzody chlewnej w Polsce i innych krajach, „Komunikaty, raporty, ekspertyzy”, nr 389, Warszawa

Stańko S. (1999), Prognozowanie w rolnictwie, Wydawnictwo SGGW, Warszawa

Winters P. R. (1960), Forecasting sales by exponentialy weighted moving averages, „Management Science”, vol. 6, No. 3

Do góry
© 2019-2022 Copyright by Główny Urząd Statystyczny, pewne prawa zastrzeżone. Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0 (CC BY-SA 4.0) Creative Commons — Attribution-ShareAlike 4.0 International — CC BY-SA 4.0